Ο Tony Bennett τραγουδάει ακόμα - Η συγκλονιστική ιστορία του θρύλου που νίκησε το Αλτσχάιμερ

Κατερίνα Ιωακείμ
Ο Tony Bennett τραγουδάει ακόμα - Η συγκλονιστική ιστορία του θρύλου που νίκησε το Αλτσχάιμερ

Η νέα υποψηφιότητα για 5 Grammys, τα κλάμματα της Lady Gaga και οι οδηγίες των γιατρών που σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Στην κανονική ζωή το προχωρημένο Αλτσχάιμερ τον εμποδίζει ακόμη και να επικοινωνήσει. Στη σκηνή τραγουδάει χωρίς auto que. Θυμάται τα πάντα. Στίχους, κίνηση, φλερτ, χαμόγελο. Τραγουδάει με τη ψυχή και το σώμα. 

Έχει ζήσει μια μυθιστορηματική ζωή, αλλά δεν την θυμάται. Αποθεώθηκε και βραβεύτηκε όσο κανένας άλλος, μα καμία στιγμή από εκείνες τις υπέρλαμπρες στα κόκκινα χαλιά δεν θυμάται πια. Κλείνει τα μάτια όσο πιο σφιχτά μπορεί σε μια προσπάθεια να φτάσει ξανά στα αυτιά του ο απόηχος από μια αίθουσα απονομής, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, μια κραυγή ενθουσιασμού, ένα επίμονο ανκόρ... «Tony Bennett, Tony Bennett, Tony Bennett». Τίποτα. Σιωπή.

Δεν θυμάται ούτε τους θριάμβους, ούτε τις πτώσεις του, όπως βέβαια δεν μπορεί να ανακαλέσει μια μυρωδιά μεθυστική, ένα ζεστό κορμί, κάποιον έρωτα, παράνομο ή μη, που έκανε κάποτε τη καρδιά του να σκιρτήσει…

Αφήνει το παλιό βινύλιο να πάρει τις στροφές του και το δωμάτιο γεμίζει νότες, ήχους, μουσικές, τραγούδια. Τα τραγούδια τα θυμάται καλά! Εκατοντάδες στιχάκια, μελωδίες, δύσκολα κουπλέ κι υπέροχα ρεφρέν ξεπηδούν από το παρελθόν του, λέξεις και ήχοι που λογικά δεν θα έπρεπε να του θυμίζουν τίποτα πια.



* Την Παρασκευή 21/1 το MTV θα μεταδώσει τις 2 τελευταίες συναυλίες του Tony Bennett στο Radio City, σε αφιέρωμα με τίτλο "One Last Time: An Evening with Tony Bennett and Lady Gaga" ενώ από το Σάββατο το σόου θα είναι διαθέσιμο από τη streaming πλατφόρμα της Paramount+.

Ανάβουν τα φώτα της ράμπας, φορά το καλύτερό του κουστούμι, στέκεται δίπλα στο πιάνο, στην άκρη μιας σκηνής χολιγουντιανά στημένης (πάντα!), και τα μάτια του λάμπουν. Δεν χρειάζεται auto que και υποβολείς (ένα κομματάκι χαρτί σφίγγει μονάχα στο χέρι, για να νιώθει ασφαλής). Διαβάζει μόνο στις πρόβες. Στη σκηνή. Α, εκεί, τα θυμάται όλα. Τραγουδάει, χορεύει, φλερτάρει, γοητεύει, ερωτεύεται και σε παρασέρνει στον έρωτα μαζί του. Όσο τα πλήκτρα στο πιάνο χοροπηδούν, εκείνος συνεχίζει να τραγουδά. Και συνεχίζει, και συνεχίζει… Ίσως και να τον βρει το ξημέρωμα στην άκρη της σκηνής να τραγουδά ακόμα.

Στα 95 του χρόνια και βυθισμένος σε προχωρημένο Αλτσχάιμερ δεν είναι λογικό να θυμάται τα λόγια, τους στίχους, τον ρυθμό. Οι γιατροί προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση σε φίλους και γνωστούς μιας ολόκληρης ζωής που δεν τους αναγνωρίζει πια. Εκτός κι αν ανέβουν στη σκηνή. Εκτός κι αν τραγουδήσουν μαζί του.

Κυρίες και κύριοι ο Tony Bennett τραγουδάει ακόμα, από την ψυχή του. Κι εκεί το Αλτσχάιμερ δεν μπορεί να νικήσει.



Μόλις είδες τη Lady Gaga να λάμπει από τη χαρά της και να στροβιλίζεται στη σκηνή του θρυλικού Radio City Music Hall, στη νεοϋορκέζικη 1260 Avenue, στην καρδιά του Μανχάταν, μπροστά σε 6000 θεατές που γιόρταζαν μαζί της τα 95α γενέθλια του Tony Bennett. Δεν ήταν μια κίνηση που είχε προβάρει. Δεν ήταν μια αντίδραση εντός προγράμματος. Έκρηξη χαράς και συγκίνησης. Αυτό ήταν.

«Πρώτη φορά που ο Tony είπε το όνομά μου έπειτα από πολύ καιρό! Όλες αυτές τις εβδομάδες, τους μήνες που δουλεύαμε μαζί, δεν είχε πει ποτέ το όνομά μου. Όταν τον άκουσα να με φωνάζει στη σκηνή έπρεπε να με κάποιο τρόπο να ξαναβρώ τη συγκέντρωσή μου, γιατί ήταν μια sold out παράσταση και είχα μια δουλειά να κάνω!», θα πει αργότερα η Lady Gaga στην κάμερα του 60 Minutes για εκείνη την παράσταση και θα συνεχίσει αποκαλύπτοντας πως ο Tony Bennett που βλέπουμε on stage και μας κάνει να ονειρευόμαστε με τις ερμηνείες του, δεν έχει καμία σχέση με τον Tony Bennett όταν σβήνουν τα φώτα: «Είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσεις μαζί του. Αν για παράδειγμα του πω ‘Tony θέλεις να ξεκινήσουμε με το Love for Sale ή με το It Don't Mean a Thing;’, θα με κοιτάει σε σύγχυση, ανήμπορος να απαντήσει. Αν, όμως, του πω ‘Tony θέλεις να ξεκινήσουμε με το Love for Sale;’, θα μου πει όλο χαρά «ναι»… Και όταν ξεκινάει η μουσική κάτι συμβαίνει μέσα του και ξέρει ακριβώς τι να κάνει. Σαν να γυρίζει ένας διακόπτης...»!



Ήταν Γενάρης του 2021 όταν η οικογένεια αποφάσισε να μοιραστεί με τον κόσμο το μυστικό του Tony Bennett. Με ένα άρθρο στο περιοδικό AARP που κυκλοφόρησε τον επόμενο μήνα, ενημερώθηκαν όλοι πως ο Tony Bennett είχε διαγνωστεί με Alzheimer το 2016.

Όσοι τον είχαν δει να τραγουδάει στη σκηνή δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Όσοι αργότερα τον είδαν να χορεύει και να τραγουδάει στο MTV Unplugged show, δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Οι 6000 που έκοψαν εισιτήριο για τις 2 sold out εμφανίσεις του στο Radio City Music Hall φυσικά και δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος σε προχωρημένο στάδιο Αλτσχάιμερ να θυμάται τους στίχους; Να θυμάται τι να κάνει επάνω στη σκηνή; Εντάξει τα ντουέτα και οι καινούριες δουλειές (!) αλλά… περιοδείες και on stage εμφανίσεις; Πώς είναι δυνατόν;

Οι πρόβες που έκανε δύο φορές την εβδομάδα εκτιμάται τον γλίτωσαν από συμπτώματα όπως "αποπροσανατολισμός, κατάθλιψη και απομάκρυνση από την πραγματικότητα", είπαν οι ειδικοί. Ο νευρολόγος του διευκρίνησε στο AARP The Magazine ότι, πριν από την πανδημία, το πρόγραμμα περιοδειών του Bennett «τον κράτησε στα πόδια του και επίσης διέγειρε τον εγκέφαλό του με σημαντικό τρόπο»



Στο 11.48 του παρακάτω βίντεο θα δεις τη Lady Gaga να συνοδεύει τον Tony Bennett έξω από το stage, την αυλαία να πέφτει και να σπάει η φωνή της από την ένταση, τη συγκίνηση και τα δάκρυα.

«Η τελευταία παράσταση του Tony Bennett! Δεν είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Είναι σκληρό να βλέπεις κάποιον να αλλάζει. Υπάρχει, όμως, κάτι και όμορφο: Βλέπεις πώς τον επηρεάζει τον άνθρωπο αυτό (σ.σ. η νόσος Αλτσχάιμερ) σε πολλά επίπεδα αλλά και πώς δεν επηρεάζει το ταλέντο του. O Tony έδωσε στον κόσμο ένα δώρο: Έμαθε σε όλους πως τα πράγματα (στο μυαλό σου) μπορεί να αλλάξουν αλλά εσύ θα παραμείνεις υπέροχος». Lady Gaga



Σήμερα ο Tony Bennett απαγορεύεται να συνεχίσει τις περιοδείες. Όχι λόγω του Αλτσχάιμερ αλλά επειδή είναι 95 ετών και τα ταξίδια τον κουράζουν! Ο ίδιος θέλει να ταξιδεύει και να τραγουδά αλλά η σύζυγός του άσκησε βέτο! Ως εδώ με τις συναυλίες...

Τον Αύγουστο του 2021 o γιος του (και μάνατζέρ του) Danny Bennett ανακοίνωσε πως οι περιοδείες και οι συχνές on stage εμφανίσεις τελείωσαν πια. Πολλές φορές, είπε, ο μπαμπάς του δεν θυμάται ότι μόλις είχε δώσει μια συγκλονιστική συναυλία. Ούτε τη συναυλία στο Ράδιο Σίτυ τη θυμάται πια.

Ο Tony Bennett δεν γνωρίζει ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ. Αν ακούσει, όμως, τυχαία να παίζει κάποιος στο πιάνο το I Left My Heart in San Francisco, θα ανοίξει τα χέρια, θα τεντώσει το σώμα του και θα αρχίσει να τραγουδά. Αυτό το κομμάτι της μνήμης του παραμένει ανέπαφο.

«Εάν είσαι δίπλα σε έναν άνθρωπο που αγαπάς και αντιμετωπίζει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, βάλε μια μουσική από τα παιδικά του χρόνια να παίζει και σου υπόσχομαι ότι θα επιστρέψει ξανά στη ζωή σου με έναν τρόπο που σίγουρα δεν περίμενες. Κάθε περίπτωση ασθενή είναι διαφορετική και ο καθένας είναι διαφορετικός αλλά είναι πάντα «εκεί»…». Είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Lady Gaga μετά τη δεκαετή συνεργασία της με τον θρύλο Tony Bennett.

Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο σε εσένα που φοβάσαι ότι χάνεις το μυαλό σου.

Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο σε εσένα που φοβάσαι ότι δεν υπάρχεις πια για τον άνθρωπό σου.

Βαθιά μέσα του είναι ακόμα «εκεί». Και σε αγαπάει. Πολύ.

P.S.

Σε μια στιγμή διαύγειας η Susan Crow (σύζυγός του από το 2007) ρωτάει τον 95χρονο Tony Bennett πόσων ετών πραγματικά αισθάνεται. «25 ετών!», απαντά εκείνος αυθόρμητα, χαμογελώντας πονηρά. Ο νεαρός μουσικός με τη βελούδινη φωνή που μια μέρα στο Μπουένος Άιρες με έκανε να ερωτευτώ ξανά τη ζωή, τραγουδάει ακόμα…

Because of you there's a song in my heart

Because of you my romance had its start

Because of you the sun will shine

The moon and stars will say you're mine

Forever, and never to part.



EXTRA INFO

Θα χρειαζόταν κανείς πολλές χιλιάδες λέξεις για να περιγράψει το φαινόμενο Tony Bennett σε όλο του το μεγαλείο. Η μουσική ωστόσο έχει αυτή τη μαγική ικανότητα να τα κλείνει όλα σε μια μελωδία, σε ένα κουπλέ, σε έναν σκοπό που σιγοψιθυρίζεις όλη μέρα και κλαις ή γελάς χωρίς να ξέρεις ακριβώς γιατί.

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις τον θρύλο πίσω από την ιστορία που μόλις διάβασες είναι να ακούσεις τα τραγούδια του και να τον παρατηρήσεις πάνω στη σκηνή. Θα σου έλεγα όμως και κάτι ακόμα.

Πάτησε και πάλι play στα βίντεο με τα ντουέτα και εστίασε την προσοχή σου αυτή τη φορά στην έκφραση του προσώπου εκείνου που τραγουδάει μαζί του. Από την Amy Winehouse έως τον Bono, τη Lady Gaga, τον Willie Nelson, την Christina Aguilera και τη Thalia, θα διακρίνεις στο πρόσωπό τους το δέος, τη χαρά, τον έρωτα για αυτό που ζουν εκείνη τη στιγμή.



Ladies and gentlemen… ο Tony Bennett!



Άκου κι αυτό...



ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΚΟΜΑ

O Anthony Dominick Benedetto (γεν. 3 Αυγούστου 1926) έκανε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία σε ηλικία 25 ετών (το 1951) με το υπέροχο Because of You! Από τότε μέχρι σήμερα έχει στη συλλογή του 19 Grammy Awards (συμπεριλαμβανομένου του Grammy «Lifetime Achievement Award» για το αποτύπωμα που άφησε στη μουσική βιομηχανία) και 2 Emmy Awards ενώ είναι φέτος υποψήφιος για 5 Grammy Awards (νέο ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία καλλιτέχνης που είναι υποψήφιος σε βασικές κατηγορίες)!

Η αλήθεια είναι πως μια δεύτερη καριέρα ξεκίνησε για εκείνον τον 21ο αιώνα όταν με τη στήριξη του γιου του προχώρησε σε ντουέτα και συνεργασίες με καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους και με διαφορετικά target group, προκαλώντας αίσθηση παγκοσμίως.



Το 2021 κυκλοφόρησε το album της δεύτερης συνεργασίας του με τη Lady Gaga με τίτλο Love for Sale (μετά το Cheek to Cheek του 2014). Έσπασε το ρεκόρ της μεγαλύτερης παραμονής στο top10 του Billboard 200 chart (για τραγουδιστή/ τραγουδίστρια εν ζωή). Μπήκε επίσης στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία καλλιτέχνης που κυκλοφόρησε album με νέο υλικό (σε ηλικία 95 ετών και 60 ημερών).



Τραγούδησε unplugged μπροστά στο κοινό του MTV ξεκαθαρίζοντας μια για πάντα πως στον μοναδικό κόσμο της τέχνης δεν υπάρχουν «χάσματα γενεών»... Υπάρχει μόνο συναίσθημα.