Σπάνιες φωτογραφίες της Μελίνας μας στην Ακρόπολη!

Σπάνιες φωτογραφίες της Μελίνας μας στην Ακρόπολη!

Η Μελίνα και τα μάρμαρα του Παρθενώνα

 

Η πρώτη φορά που η Μελίνα Μερκούρη διατύπωσε επίσημα το αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων ήταν το 1981. Έδωσε συνέντευξη στο BBC, στην Κρήτη. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το όραμα της, σαν υπουργός πολιτισμού, εκείνη θα του απαντήσει:
''Θέλω να γυρίσουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην πατρίδα τους''
Η ιδέα της επιστροφής των μαρμάρων είχε ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια, όταν το 1961 η ίδια είχε βρεθεί για τα γυρίσματα της Φαίδρας στο Λονδίνο. Το κινηματογραφικό συνεργείο έκανε γυρίσματα στο βρετανικό μουσείο. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονταν στην Duveen gallery. Η Μελίνα ένιωσε προσβεβλημένη εξαιτίας του γεγονότος ότι έπρεπε το ελληνικό συνεργείο να πληρώσει για να του δοθεί η άδεια να κινηματογραφήσει τα ελληνικά μάρμαρα. Τότε ήταν που ορκίστηκε ότι αυτά τα μάρμαρα θα γυρίσουν στο σπίτι τους.
Χρόνια αργότερα η Μελίνα Μερκούρη στην παγκόσμια διάσκεψη της UNESCO που έγινε στο Μεξικό τον Αύγουστο του 1982 θα δηλώσει: ''Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι τα μουσεία δεν μπορούν να αδειάσουν, αλλά θέλω να σας υπενθυμίσω ότι στην περίπτωση των μαρμάρων της Ακρόπολης δεν ζητούμε την επιστροφή ενός πίνακα η ενός αγάλματος. Ζητούμε την αποκατάσταση ενός μοναδικού μνημείου, ξεχωριστού συμβόλου ενός πολιτισμού και πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός αυτά τα μάρμαρα να γυρίσουν πίσω στο γαλάζιο ουρανό της Αττικής, στον φυσικό τους χώρο, εκεί που αποτελούν δομικό και λειτουργικό μέρος ενός μοναδικού συνόλου.''
Η Μελίνα δεν δεχόταν την λέξη ''Ελγίνεια'' και μάλιστα δεν δίστασε να χαστουκίσει ξένο πολιτικό όταν τόλμησε να την χρησιμοποιήσει.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έλεγε: ''Ελπίζω να δω τα μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα θα ξαναγεννηθώ.''
Η τελευταία ελληνίδα θεά γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1920.