Άγνωστες στιγμές και φωτογραφίες από την ζωή του σταρ Νίκου Κούρκουλου!

Άγνωστες στιγμές και φωτογραφίες από την ζωή του σταρ Νίκου Κούρκουλου!

Η μυθική ζωή του γόη Νίκου Κούρκουλου

 

Ο Νίκος Κούρκουλος υπήρξε ο μεγαλύτερος άντρας σταρ που πέρασε ποτέ από τον ελληνικό κινηματογράφο. Ήταν ο άντρας που έγινε ο θρύλος όλων των γυναικών, ο άντρας, αλήτης, ο μάγκας που τα έζησε όλα στον υπερθετικό βαθμό.
Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1934 στου Ζωγράφου σε μια πολύ φτωχή οικογένεια. Ο κερκυραίος πατέρας του είχε κουρείο στην γωνία της οδού Κριεζώτου με την Πανεπιστημίου. Η μητέρα του ήταν από την Τήνο. Ήταν μια αγαπημένη οικογένεια. Τα νεανικά του χρόνια όμως θα τα περάσει στο πένθος αφού χάνει τα δυο του αδέλφια σε ατυχήματα. Ο νεαρός Νίκος θα μπει σε νυχτερινό σχολείο αφού το πρωί δουλεύει για να βοηθάει στο σπίτι.
Στην αρχή θα ασχοληθεί με την κολύμβηση και στην συνέχεια με το ποδόσφαιρο. Θα μπει στα τσικό του Παναθηναϊκού σε ηλικία 13 ετών. Θα τον βάλουν σέντερ μπακ γιατί είναι πολύ δυνατός. Για χάρη του ποδοσφαίρου θα καταφέρει να μπει στο λιμενικό. Θα βλέπει από την μάντρα συνοικιακού κινηματογράφου ταινίες και θα ονειρεύεται. θα δει τον Μάνο Κατράκη στο θέατρο και θα ενθουσιαστεί. Θα δώσει για εξετάσεις στην δραματική σχολή του εθνικού και θα πετύχει. Θα αρχίσει να παίζει μικρούς ρόλους σε ταινίες για να βγάζει κάποιο μεροκάματο. Η πρώτη του δουλειά στο θέατρο θα πραγματοποιηθεί στην παράσταση ''Η κυρία με τις καμέλιες'' με τον Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη.
Το 1960 ο πρωταγωνιστής Ανδρέας Ζησιμάτος αρρωσταίνει και η Βεργή που ήταν θιασάρχης τον βάζει να παίξει τον ρόλο του. Στο επόμενο έργο από τύχη παίζει πάλι τον πρώτο ρόλο και σε μια εφημερίδα που είναι φωτογραφία με την Βεργή, τον βλέπει ο Φίνος με τον Δαλιανίδη και τον καλούν να παίξει στον ''Κατήφορο'', Η καριέρα του απογειώνεται. Θα γυρίσει αρκετές επιτυχημένες ταινίες στον Φίνο, μάλιστα ο ίδιος θα ζητήσει από τον πατέρα του να τον υιοθετήσει.
Το 1964 γνωρίζει την πρώτη του σύζυγο στο Ρεξ στην παράσταση, ''Η γειτονιά των αγγέλων'' που συμπρωταγωνιστούσε με την Τζένη Καρέζη. Είχε πάει με μια φίλη της στα καμαρίνια να τον συγχαρεί.
Για το φιλμ ''Το χώμα βάφτηκε κόκκινο'' που ήταν υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας έμαθε να ιππεύει άλογο με το ένα χέρι μέσα σε 15 ημέρες. Στα γυρίσματα της ταινίας αυτής παντρεύτηκε την Μελίτα Κουτσογιάννη με κουμπάρο τον Νότη Περγιάλη. Ένας γάμος που του χάρισε 2 υπέροχα παιδιά. Τον Άλκη και την μικρή Μελίτα. Για τον Άλκη, που θα δει πρώτη φορά στην Νέα Υόρκη σε ηλικία 3 μηνών, πριν φύγει θα ηχογραφήσει και 4 μπαλάντες με τον Μίμη Πλέσσα για να ακούει την φωνή του.
Το 1966 φεύγει στην Αμερική για το Ίλια Ντάρλινγκ μετά από πρόταση του Ντασέν. Στην Νέα Υόρκη περπατά στους δρόμους και νιώθει ελεύθερος. Για τον ρόλο του στο έργο θα προταθεί για το βραβείο Τόνι. Σε μια παράσταση οφ Μπροντγουέι μια αντζέντισσα της Γουίλιαμ Μόρις, τον ανακαλύπτει και τον πιέζει να υπογράψει συμβόλαιο για να κάνει ταινίες με την Παραμάουντ. Η πρώτη είναι το ''Ρώμη όπως Σικάγο'' που ο ίδιος την χαρακτήρισε μια άθλια ταινία και η δεύτερη να αντικαταστήσει τον Στιβ μακ Κουίν σε μια ταινία στην Τσεχοσλοβακία. Το φιλμ δεν γυρίστηκε γιατί την μέρα που θα έφευγε ξεκίνησε ο πόλεμος των σοβιετικών με την άνοιξη της Πράγας. Εκεί τέλειωσε και η διεθνή καριέρα του Νίκου Κούρκουλου.
Στο '' Ίλια Ντάρλινκ'' που κάνει μεγάλη επιτυχία, οι θαυμάστριες κάθε βράδυ μετά την παράσταση του έσκιζαν το διχτυωτό μπλουζάκι που φορούσε. Ο ίδιος θα πει: ''Οι αμερικανίδες με αφήναν γυμνό. Αυτός ο τρόμος από το πλήθος είναι κάτι που δεν περιγράφεται. Μπορεί να σε κομματιάσουν''.
Τότε υπήρχε και η πληροφορία ότι θα γίνει απόπειρα δολοφονίας της Μελίνας. Ένα βράδυ κάτι γυάλιζε σαν όπλο μέσα στο κοινό της παράστασης, έγινε θόρυβος και ο ίδιος μπήκε μπροστά της για να την προστατέψει. Σαν τον ηρώα που υποδυόταν στις ταινίες αλλά αυτή την φορά στην ζωή.
Θα κάνει εκατοντάδες εξώφυλλα, θα δώσει άπειρες συνεντεύξεις, χιλιάδες φωτογραφίσεις, μάλιστα μια παρέα κοριτσόπουλων θα ιδρύσουν και τον πανκουρκουλιακό.
Η υστερία που επικρατεί στις πρεμιέρες των ταινιών του είναι ισάξια με αυτές του Χόλυγουντ. Στην πρεμιέρα του ''Ορατότης μηδέν'' μια γριούλα τον πλησιάζει, γονατίζει μπροστά του, του φιλάει το χέρι και του λέει: Παιδί μου τώρα που σε γνώρισα ας πεθάνω.
Έγινε γνωστός από τον κινηματογράφο αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν τον αγάπησε. Η μόνη του μεγάλη αγάπη ήταν το θέατρο. Θα τιμηθεί με το πρώτο βραβείο αντρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2 φορές. Για τους ''Αδίστακτους'' και τον ''Αστραπόγιαννο''. Θα δημιουργήσει το θέατρο Κάππα στην οδό Κυψέλης και θα ανεβάσει σπουδαίες παραστάσεις.
Το 1986 θα συναντήσει στην ζωή του την Μαριάννα Λάτση. Θα ερωτευτούν με πάθος και θα ζήσουν μαζί μια υπέροχη ζωή μέχρι το τέλος. Θα αποκτήσουν και 2 παιδιά, την Εριέττα και τον Φίλιππο.
Θα ασχοληθεί με πάθος και αγάπη από την θέση του διευθυντή για το εθνικό θέατρο αναβαθμίζοντας το, προσφέροντας στο κοινό σπουδαίες παραστάσεις που γίνονταν sold out. Κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα άνθηση του εθνικού θεάτρου που μέχρι τότε βρισκόταν σε παρακμή.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ το 1995 στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης που συμμετείχα στην παράσταση ''Αντιγόνη'', την εικόνα να κατεβαίνει το ελικόπτερο πίσω από το θέατρο και να βγαίνουν από μέσα ο Κούρκουλος και η Μαριάννα Λάτση σαν σταρ, όπως και το 2003 στο Ρεξ στην πρεμιέρα του ''Ποια Ελένη'' που είχε έρθει μετά στο καμαρίνι συγκινημένος, υποκλίθηκε και μοιράστηκε μαζί μας τον ενθουσιασμό του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την γενναιοδωρία και την αγάπη του για τους νέους ηθοποιούς όπως ήμουν εγώ τότε.
Για τη ζωή θα πει: ''Εμείς γλεντούσαμε, ζούσαμε για το αύριο που ξημερώνει. Σήμερα οι νέοι ζουν για το χθες, όχι για το τι καλύτερο θα κάνουν αύριο. Ο νέος σήμερα δεν έχει στόχο, γιατί δεν πιστεύει πως αν δουλέψει, αύριο θα έλθει μια καλύτερη μέρα''.
Ο Νίκος Κούρκουλος θα φύγει για πάντα στις 30 Ιανουαρίου του 2007.